Shri Ram Navmi
Aangezien Shri Ram op de negende dag van de maand Chitra is geboren, wordt op deze dag Shri Ram Navami gevierd. Op deze dag worden tempels die aan Shri Ram gewijd zijn mooi versierd met lichten en bloemen. Brahmanen(Pandits) reciteren de Ramaayana en Mantra en vertellen over de belangrijk aspecten van het leven en karakter van Shri Ram. De naam van Ram wordt voortdurend herhaald (ram naam) omdat deze het hart zuivert.
Akshaaya Tritya
De derde dag van de maand Vishakha staat bekend als Akshaaya tritya, eveneens een van de hoogtepunt-dagen van de Vedische kalender. Akshaaya betekent “eeuwigdurend”. Astrologisch staan de zon (in Ram) en de maan (in Stier) op deze dag in hun meest verheven tekens van de dierenriem. Beide hemellichamen zijn de invloedrijkste van de negen planeten. Op deze dag van het jaar zijn hun gezamenlijke invloeden voor de mensheid het meest gunstig. Het is ook de dag waarop, volgens de mythologie, de vedische zieners de Yagya, Puja, in de geschiedenis van de mens verrichtten om de mensheid te ondersteunen in haar zoektocht naar Waarheid. Wat men ook doet op deze dag, al is dit baden het geven van (daan) cadeaus, herhalen van de mantra’s of heilige formules, puja, yagya, offeren in het vuur, het bestuderen, men zal hierdoor oneinige verdienste verwerven.
Vaata Purnima
De dag van Volle Maan in de maand Jyestha wordt als een bijzonder gunstig dag voor vrouwen beschouwd. De vrouwen vasten op deze dag en vereren een schaduwrijke Vaatta vriksha (Banya Boom). Het verhaal hierachter gaat over Savitri, een beeldschone prinses, die niets naliet om haar echtgenoot te behouden. Savitri had tevergeefs geprobeerd haar stervende echtgenoot Styavaan in de weldadige schaduw van een grote Banya boom te verzorgen. Toen Yaama, de God van de dood, haar echtgenoot kwam halen, achtervolgde zij Hem net zolang tot zij haar echtgenoot weer levend en wel terugkreeg. Omdat dit plaatsvond op de dag van Volle Maan in de maand Jyestha, wordt deze dag Vaata Purnima genoemd. De vrouwen vereren de Vaata (Banya Boom) en bidden voor een lang en gezond leven voor hun echtgenoot.
Ganga Dashahara
Deze dagen durende periode wordt toegewijd aan de verering van moeder Ganga. Dasha betekent ‘tien” Haraa betekent “verwijderen”. Op die manier betekent Dasharaa de vernietiging van de tien zonden. Deze vindt plaats op de eerste tot en met de tiende dag van de heldere helft, shukla paksha in de maand Jyastha. De tiende dag is de Ganga dasharaa de dag waarop moeder Ganga op aarde kwam. Men neemt een bad in de rivier op deze dag, geeft voedsel en kleding als liefdadigheid en herhaalt de voorgeschreven Mantra’s
Guru Purnima
De vijftiende dag van de maand Ashaadha is de dag van Volle Maan, Guru Purnima. Herinnering aan de heilige Krishnadwaipaayan Vyaas. Hij was een groot geleerde die onder meer de Mahabharta en vele Puraanas leermeester geëerd met bloemen of geschenken.
Raksha Bandhan
Raksha bandhan wordt gevierd op de dag van Volle Maan in de maand Shraavana. Rakshaa betekent bescherming en Bandhan betekent binden. Een kleurrijk gedecoreerd amulet van katoen wordt op deze dag door zus om de pols van de broer gebonden als bescherming tegen kwade invloeden voor het komende jaar. Op zijn beurt belooft de broer zijn zus of zussen zijn genegenheid en voortdurende bescherming.
Krishna Janmashtmi
Op de achtste dag van donkere helft van Sravaana wordt de geboortedag gevierd van Heer Krishna, de achtste incarnatie van Heer Vishnu. Dit is een van de grootste Festivals van het jaar. Toegewijden vasten 24 uur en beëindigen deze te middernacht, het tijdstip Heer Krishna werd geboren. Krishna’s beeld wordt dan gewassen met melk en zijn naam wordt 108 keer gezongen. Op deze speciale feestdag worden tempels versierd, kirtan gezongen, bellen gerinkeld en speciale zoetigheden klaargemaakt. Er wordt op de schelphoorn geblazen en overal worden mantra’s gereciteerd ter ere van Krishna. In Mathura, de geboorteplaats van Heer Krishna, en in Brindavaan worden grote spirituele bijeenkomsten georganiseerd. Astrologisch gezien werd Heer Krishna geboren op het moment dat de Ascendant stond in het teken stier in de constellatie van Rohini. Dit zou hebben plaats gevonden in het jaar van Viswaasu 5.233 jaar geleden (vanaf 2006) wat betekent 3.227 jaar voor Christus. Volgens de korte tijdscyclus van de Yuga’s was dit inderdaad van het begin van dvapaara Yuga waarin Heer Krishna op aarde heeft geleefd.
Ganesha Chaturthi Ganesha Navaratri
De vierde dag in de maand Bhaadrapada is de geboortedag van Ganesha. De Ganesha Navaratri duurt negen dagen en nachten. Dagelijks wordt Ganesha’s naam door miljoenen mensen bij de aanvang van de puja gereciteerd als eerste God die vereerd moet worden.
Ganesha’s mantra is: “Om Gang Ganeshaaya Namah” (Voor U, Heer Ganesha, Buig ik neer)
Volgens oude traditie is het niet toegestaan om op Ganesha’s geboortedag naar de Maan te kijken. In plaats daarvan kan men de verhalen en legenden over Ganesha lezen die in de Ganpati Upanishad, de Ganesha Puran en de Brahma Vivart Puran zijn opgetekend. Op dit belangrijke moment in de jaarcyclus kan Ganesha vragen alle obstakels te verwijderen die op het spirituele pad worden ervaren en voor innerlijke kracht voor het hebben van succes in alle ondernemingen, materieel en spiritueel.
Pitra paksha (Mahalya)
De donkerste helft van de maand Ashivana is gewijd aan de verering van de voorouders. Het familiehoofd verricht deze plicht op de Tithi waarop de dood van de ouders heeft plaatsgevonden. De laatste dag van deze periode -Amavaasya of dag van Nieuwe Maan- is opgedragen aan alle voorouders. Het is in deze periode niet toegestaan om andere Puja’s te verrichten dan allen gewijd aan de voorouders.
Vijaaya Dashami
Tiende dag Van Shukla Paksha Ashwin Vijaaya Dashami gevierd, de dag van overwinning. Het brengt de negen dagen van de Goddelijke moeder tot een gelukkig einde. Deze viering is ter ere van de overwinning van Shri Ram op Zijn tegenstander Raavana, de demonenkoning van Lanka.
Shri Ram riep Durga Mata aan in Zijn beslissende slag tegen Ravaana en won door de genade van Durga Mata. Daarom wordt deze dag Vijaaya Dashmi genoemd. Deze dag is een van de belangrijkste van de vedische feestdagen.
Makra Sankarnti
Midden januari komt Surya, de zon, in het teken Makra (Steenbok) hetgeen als een zeer heilig moment in het jaar wordt gezien en als Makara Sankranti wordt gevierd. De mensen gaan op bezoek bij hun buren, vrienden en familieleden en delen speciale Laddu uit. Ook worden de nieuwe gewassen, vruchten en andere geschenken uitgedeeld.
Tulsi Vivah Vivah Puja
Tulsi (basilicum)
Eén van de heiligste planten van de Hindoes is de Tulsi plant (ocimum sanctum). Er is geen enkel Hindoe huishouden waar geen Tulsi voor het huis te zien is. De Tulsi plant wordt met veel eerbied behandeld, omdat hij wordt gezien als de incarnatie van Vrinda, de deugdzame vrouw van Jalandhar. Elke gelovige Hindoe verzorgt de plant goed door hem dagelijks water te geven en hem te vereren tijdens het bidden.